مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی همزمان با عید فطر آغاز می‌شود (۹ فروردین ۱۴۰۴) مشهد دارنده نخستین گواهی "شهر دوستدار آب" ایران از یونسکو | تنش آبی همچنان در مشهد ادامه دارد قیمت بلیت پرواز تهران به مشهد در آستانه عید سعید فطر و روز طبیعت ۱۴۰۴ اعلام حمایت وزارت اقتصاد از بورس در ۱۴۰۴ وزیر نفت: مصرف روزانه بنزین در سفر‌های نوروزی ۸ درصد رشد داشته است زمان معاملات صندوق‌های طلا افزایش می‌یابد + جزئیات دردسرهای متری‌فروشی مسکن از عدم قانون تا نبود تضمین سکه از ۱۰۰ میلیون تومان عبور کرد (۹ فروردین ۱۴۰۳) تردید در بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۹ فروردین ۱۴۰۳) احتمال تداوم اجرای طرح کالابرگ | استقبال ۵۴ میلیون ایرانی از کالابرگ الکترونیکی قیمت جهانی طلا در مدار صعود (۹ فروردین ۱۴۰۴) خبر مهم برای سهامداران | افزایش دامنه نوسان در دستور کار مدیران بورسی قیمت دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۹ فروردین ۱۴۰۴) | دلار در نیمه کانال ۱۰۴ هزار تومان شاهد سرمایه‌گذاری برخی بانک‌ها در کشور‌های دیگر هستیم | عدم تمکین بانک‌ها به خروج از بنگاه‌داری هشدار درباره خبر‌های جعلی ثبت‌نام جدید سهام عدالت قیمت طلای ۱۸عیار در مشهد چند؟ (۹ فروردین ۱۴۰۴) + این خبر به‌روز‌رسانی می‌شود نرخ سوخت نیروگاه‌ها ۵۰ درصد افزایش یافت (۹ فروردین ۱۴۰۴) بررسی قیمت عمده فروشی میوه در اولین روز هفته در مشهد (۹ فروردین ۱۴۰۴) توقف بیش از ۱۵۰ مورد تغییر کاربری غیر مجاز در اراضی کشاورزی مشهد تغییرات دلاری حداقل دستمزد در ایران در ۱۴ سال اخیر | کاهش ۵۰ درصدی حداقل دستمزد در برابر دلار + نمودار قیمت طلا به اوج رسید | تهدیدات تجاری ترامپ فلز زرد را دوباره گران کرد (۸ فروردین ۱۴۰۴) امکان خرید ۱۰ متر مسکن با وام جدید ۱.۳ میلیاردی جدیدترین قیمت خودرو‌های پرفروش خارجی و مونتاژی در سال جدید (۷ فروردین ۱۴۰۴) + جدول قیمت پرفروش‌ترین خودرو‌های داخلی در سال جدید چقدر شد؟ (۷ فروردین ۱۴۰۴) خودرو‌های وارداتی با دلار بیش از ۳۰۰ هزار تومان در بازار معامله می‌شوند نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای اعلام شد سکه در آستانه ۱۰۰ میلیونی شدن (۷ فروردین ۱۴۰۴) امکان دریافت طلای آنلاین از بانک فراهم شد اوج گیری دوباره قیمت طلا در مشهد (۷ فروردین ۱۴۰۴) + جزئیات قیمت
سرخط خبرها

حرکت کُند اشتغال | بهبود یک‌دهم‌درصدی نرخ اشتغال در خراسان رضوی

  • کد خبر: ۲۳۸۶۱۳
  • ۲۱ تير ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۲
حرکت کُند اشتغال | بهبود یک‌دهم‌درصدی نرخ اشتغال در خراسان رضوی
نرخ بیکاری خراسان‌رضوی با بهبود یک‌دهم‌درصدی، در بهار امسال به ۶.۵ درصد رسید.
ملیحه فلاح
خبرنگار ملیحه فلاح

به گزارش شهرآرانیوز، خراسان رضوی با نرخ بیکاری ۶.۵ درصدی در بهار ۱۴۰۳ در رتبه نهم کشوری نشست و بر اساس آنچه گزارش فصلی مرکز آمار از نتایج طرح آمارگیری نیروی‌کار نشان می‌دهد، این شاخص در استان ما در مقایسه با میانگین ۷.۷ درصدی کشور وضعیت مناسب‌تری دارد. البته معمولا آمار کاغذی با آنچه مردم احساس می‌کنند متفاوت است و برای تشخیص خوب و بد این آمار، باید آن را در کنار دیگر بخش‌های گزارش در نظر گرفت.

هرچند خراسان رضوی جزو استان‌هایی است که نرخ بیکاری آنها به کمتر از ۷ درصد رسیده است، اما اولین نکته‌ای که مقایسه وضعیت اشتغال در بهار امسال با مدت مشابه سال قبل و همچنین مقایسه استان و کشور نشان می‌دهد، این است که بهبود نرخ بیکاری در کشور نسبت به بهار ۱۴۰۲ معادل ۰.۵ درصد بوده، درحالی‌که این شاخص در استان ما فقط ۰.۱ درصد بهبود داشته است. به زبان ساده این یعنی روند بهبود در کشور نسبت به استان ما بیشتر بوده است. 

باتوجه به روند کند کاهش نرخ بیکاری در استان و همچنین افول در نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال، رتبه استان در نرخ بیکاری چهار پله افول کرد. خراسان رضوی در بهار سال قبل در نرخ بیکاری رتبه پنجم را داشت و در گزارش سال ۱۴۰۲ به رتبه دوم کشوری رسیده بود. 

حرکت کُند اشتغال

کاهش مشارکت اقتصادی یا افزایش ناامیدی

شاید بهترین معادل ساده‌سازی شده برای کاهش مشارکت اقتصادی، افزایش ناامیدی نیروی کار (جمعیت فعال بالای ۱۵ سال) برای یافتن کار باشد. قبل از اینکه بیشتر به بررسی اعداد و ارقام بپردازیم با اینکه در گزارش مختلف درباره اصطلاح‌های به کار رفته در گزارش مرکز آمار توضیح دادیم، اما برای درک بهتر موضوع بار دیگر به آن اشاره می‌کنیم. طبق تعاریف، افراد شاغل و بیکاری که توانایی انجام کار را دارند، در دسته جمعیت فعال اقتصادی قرار می‌گیرند. حالا حتی اگر شما در طول هفته فقط یک ساعت کار کرده باشید هم جزو شاغلان محسوب می‌شوید، یعنی در این گزارش‌ها کیفیت کار مهم نیست. 

از طرفی وقتی در گروه بیکار‌ها قرار می‌گیرید که هم‌زمان که بدون شغل هستید جویای کار و آماده به کار باشید. اگر در این دو دسته نباشید شما جزو جمعیت غیرفعال خواهید بود. حالا بر اساس این تعاریف، شاید بهتر درک کنید چرا با وجود نرخ بیکاری ۶.۵ درصدی باز هم احساس بیکاری در جامعه وجود دارد. 

حالا باتوجه‌به این تعاریف، کاهش نرخ بیکاری یا به‌اصطلاح بهبود وضعیت اشتغال به عوامل متعددی بستگی دارد و باید برای بررسی آن دیگر بخش‌های آمار منتشرشده از جمله جمعیت فعال و نرخ مشارکت اقتصادی را نیز در نظر گرفت. بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی از ۴۲.۳ درصد در بهار سال گذشته به ۴۱.۷ در امسال کاهش یافته که یعنی ۰.۶ درصد کاهش داشته است. این در حالی است که این نرخ در کشور ثابت بوده است که این یعنی نسبت جمعیت فعال به کل جمعیت پانزده ساله و بیشتر در استان ما کم شده است. 

افول در نسبت اشتغال

اگر نگاهی به میانگین کشوری دو شاخص نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال بیندازید، متوجه خواهید شد که وضعیت استان در هر دو مورد نسبت‌به میانگین کشوری بهتر است، اما تغییرات آن نسبت‌به مدت مشابه سال قبل، در مقایسه با میانگین کشوری منفی بوده است. 

نسبت اشتغال یعنی نسبت جمعیت شاغل به کل جمعیت بالای پانزده سال، بدیهی است که هرچه این شاخص بالاتر باشد بهتر است. براساس این آمار، نسبت اشتغال در کشور با افزایش ۰.۲ درصدی به ۳۸ درصد رسیده است. در مقابل هرچند نسبت اشتغال ۳۹ درصدی خراسان رضوی در مقایسه با میانگین کشور بالاتر است، اما این شاخص در استان نسبت به سال قبل ۰.۵ درصد کاهش یافته است. یعنی علاوه بر کاهش مشارکت اقتصادی، جمعیت شاغل استان ما نیز نسبت به قبل کاهش یافته است. 

۳۸ میلیون غیر فعال 

بر اساس گزارش مرکز آمار جمعیت شاغلان پانزده‌ساله و بیشتر در این فصل ۲۴ میلیون و ۷۴۶ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴۴۰ هزار نفر افزایش داشته است. 
همچنین جمعیت غیرفعال از نظر اقتصادی (شامل افراد محصل، خانه‌دار، دارای درآمد بدون کار مانند بازنشستگان و...) ۳۸ میلیون و ۲۲۸ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴۳۱ هزار نفر افزایش داشته است.

بررسی اشتغال در بخش‌های مهم اقتصادی نشان می‌دهد که در بهار ۱۴۰۳، بخش خدمات با ۵۲.۴ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ۳۳ درصد و کشاورزی با ۱۴.۵ درصد قرار دارند. 

در بخشی دیگر از این گزارش آمده است بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت پانزده ساله و بیشتر نشان می‌دهد که در بهار ۱۴۰۳، ۷.۹ درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدانکردن کار با ساعت بیشتر و…) کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ۳۸.۵ درصد از شاغلان پانزده ساله و بیشتر، بیش از ۴۹ ساعت در هفته کار کرده‌اند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->